Yazı Başlıkları

Marka Patenti almak için kişinin veya kurumun Türk Patent ve Marka kurumuna başvuru yapması gerekmektedir.

Bu süreç ardından Marka Patenti başvurunuz markanın tescillenmesi adına başvuru değerlendirmesi yapar.

Marka tescili adına değerlendirme süreci projenin büyüklüğüne ve niteliğine göre değişkenlik gösterebilir başvurunun kabul görmesi adına en önemli kriter marka patenti alınmak istenen buluşun daha önce başka bir kurum veya kişi tarafından yapılmamış olması gerekir ve aynı zaman buluşun kolaylıkla sektörde olan biri tarafından üretilmemesi esas alınır.

Bu kriterler eksiksiz yapıldığı takdirde başvuru geçerli sayılırsa patent belgesi alınır.

Patent Başvurusu Nasıl Yapılır?

Patent başvurusu yapmak adına evrakların eksiksiz bir şekilde Türk Patent ve Marka Kurumu’na teslim edilmesi gerekir.

Bu evrakların eksiksiz ve tek bir dosya içinde verilmesi gerekir ayrıca patent dosyasının hazırlanması için alanında uzman bir kişinin yönlendirmesi ve dosyayı hazırlayıp Türk Patent ve Marka kurumuna teslim etmesi patentin kabulü adına oldukça önemlidir.

Patent Başvurusu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Patent başvurusu yapılması adına ilk olarak patent başvuru ücretinin ödenmesi gerekir daha sonra aşağıda belirtilen belgelerin tek bir dosya haline getirilip bankaya ödenen dekontlar eklendikten sonra başvuru süreci başlar.

Patent başvuru Formu

  • Buluşa dair eseri anlatan kısa bilgiler içeren özet
  • Buluşun detaylı tarifi(Buluş hakkında buluşun detaylı özelliklerini içeren ve özellikle buluşun özgünlüğüne dair bilgiler bulunur ayrıca varsa benzer buluşların farkları anlatılır  ve buluşun teknik detaylı bilgilerini içermesi başvurunun kabulünde önemli rol oynar.)
  • Teknik resimler(Buluşun kullanımı sağlanırken fotoğraflanıp dosyaya eklenmelidir ayrıca detaylı renkli ve siyah beyaz resimler teknik resimlere eklenmesi önemlidir.)
  • Talepler(Eserin hangi özellikleri ve parçaları tescillenmesi gerektiği detaylı olarak açıklanır)
  • Vekaletname(Noterden alınan belge patent hakkınızın vekaletini  kime vereceğinizi belirler)

Patent ücreti ne kadar? 2022

Patent fiyatları 2022 yılında belirlenen e-Devlet’ten  yapılan patent ve faydalı model başvuru ücretleri 14,75 TL, marka tescil ücreti 436,78 TL, coğrafi işaret ve geleneksel ürün başvuru ücretleri 6,27 TL oldu. Tasarım tescil başvuru ücreti ise 71,95 TL olarak belirlenmiştir.(1 Ocak 2022’de yürürlüğe girmiştir.)

Patent Geçerlilik Süresi ne kadar?

Patent geçerlilik süresi patentin çeşidine göre değişiklik gösterir.

Patent Çeşitleri Nelerdir?

Patent çeşitleri: incelemeli patent ve incelemesiz olarak değişiklik gösterir.

  • İncelemeli patent detaylı ve uzun bir başvuru sürecine tabi olduğu için başvuru sonucunuzda patentinizi aldığınız takdirde 20 sene boyunca geçerlidir.

(20 sene sonunda patent süresi uzatılamaz ve buluş halka arz edilir)

Patent eçerlilik Süresi

  • İncelemesiz patent: daha kısa ve zahmetsiz bir başvuru sürecine tabii olduğu için geçerlilik süresi 7 sene ile sınırlıdır.(10 Ocak 2017 yılında Sinai Mülkiyet Kanunu kapsamında kaldırılmıştır)
  • Faydalı Model; Bu sistemde araştırma raporu ve inceleme gerektirmez. Diğer patent çeşitlerine göre daha kolay, masrafsız ve kısa sürede başvuru sonuçlanabilir.

Eser sahibi eğer isterse araştırma  talebinde bulunabilir. Faydalı model başvurusu yayınlandıktan sonra 3 ay içerisinde üçüncü kişiler tarafından karara  itiraz edilebilir. Koruma süresi başvuru tarihinden itibaren 10 yıldır ve süre uzatılamaz.

Patent Sorgulama Nasıl Yapılır?

Daha önce yapılan buluşlara patent belgesi verilemez bu yüzden patent başvurusu yapmadan önce patent sorgulama yaparak buluşun özgünlüğünü tespit etmelisiniz.

Patent sorgulama yapabilmek için bir patent uzmanına veya marka vekili avukatınıza başvurabilirsiniz.

Patent danışmanınızın daha önce yapılan patenlerin sorgulanması adına Türk Patent ve Marka Kurumuna araştırma yapılması için dilekçe verdikten sonra Türk Patent ve Marka Kurumu verilerini inceler ve buluşun özgünlüğünü tespit eder.

Daha fazla bilgi ve sorunlarınız için bize ulaşın.

Etölya Digital